VEELGESTELDE VRAGEN


Veelgestelde vragen over HuisartsDichtbij

Veelgestelde vragen over HuisartsDichtbij

Wat is HuisartsDichtbij?

HuisartsDichtbij is een digitale patiëntenomgeving. Via HuisartsDichtbij heb je toegang tot alle online diensten van jouw huisartsenpraktijk. Hier regel je eenvoudig je zorg online en heb je altijd toegang tot jouw medische gegevens.

Op HuisartsDichtbij kan je:

 • chatten met een zorgverlener
 • afspraak maken
 • herhaalrecept aanvragen
 • medisch dossier bekijken
 • labuitslagen bekijken
 • medische vraag aan de huisarts stellen met een e-consult
 • videobellen met een zorgverlener

HuisartsDichtbij is ontwikkeld door Digital Healthcare, het digitale onderdeel van Arts en Zorg Groep. Arts en Zorg is de grootste eerstelijnszorg organisatie van Nederland.

Welke gegevens kan ik bekijken via HuisartsDichtbij?

In de digitale patiëntenomgeving kun je alle gegevens terugzien die je zorgverlener heeft geregistreerd in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Je ziet onder andere een overzicht van:

 • afspraken
 • herhaalrecepten
 • labuitslagen
 • e-consulten

Daarnaast kun je ook je medisch dossier inzien. Hier staan de adviezen van de huisarts, onderzoeksresultaten en een overzicht van je medicijnen. Staan sommige gegevens er niet tussen? Sinds 1 juli 2020 zijn huisartsen verplicht om patiënten inzage in hun medisch dossier te geven. Volgens de wet hoeven gegevens alleen vanaf die datum zichtbaar te zijn.

Wie heeft er toegang tot mijn gegevens?

Alleen jij hebt toegang tot je gegevens in HuisartsDichtbij. Deze gegevens worden opgehaald uit het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). De huisartsenpraktijk waar jij bent ingeschreven heeft toegang tot je gegevens in het HIS. Zij gebruiken alleen deze toegang wanneer dat nodig is voor je behandeling en wanneer je daar zelf toestemming voor hebt gegeven.

Gebruik je de chat? Dan geef je door in te loggen met DigiD eenmalig toestemming aan de zorgverlener om je medisch dossier in te zien en indien nodig bij te werken.

Is HuisartsDichtbij veilig?

Ja, HuisartsDichtbij is veilig. Door onze hoge beveiligingsstandaarden, zorgen we ervoor dat jouw gegevens altijd veilig zijn. Zo is HuisartsDichtbij NEN 7510-gecertificeerd, hiermee voldoen we aan de hoogste norm van informatiebeveiliging. Als gebruiker van HuisartsDichtbij log je in met DigiD. Op deze manier garanderen we dat je veilig inlogt.

Kan iedereen gebruik maken van HuisartsDichtbij?

Nee, de digitale patiëntenomgeving is alleen beschikbaar voor patiënten van huisartsenpraktijken die zijn aangesloten op HuisartsDichtbij.

Welke huisartsenpraktijken zijn aangesloten op HuisartsDichtbij?

Op onze partnerpagina zie je welke huisartsenpraktijken gebruikmaken van HuisartsDichtbij.

Waarom zie ik niet alle online diensten in HuisartsDichtbij?

In HuisartsDichtbij staan alle online diensten die jouw huisartsenpraktijk aanbiedt. Staat een bepaalde dienst er niet tussen? Dan betekent dit dat jouw huisartsenpraktijk die dienst niet aanbiedt.

Vanaf welke leeftijd kan ik gebruikmaken van HuisartsDichtbij?

Je kan vanaf elke leeftijd gebruikmaken van HuisartsDichtbij. Als ouder of voogd, kan je inloggen met de DigiD van je kind(eren). Vanaf 16 jaar hebben patiënten toegang tot hun medisch dossier en kunnen ze een herhaalrecept aanvragen.

Wat is de relatie tussen HuisartsDichtbij en Gezond.nl?

Voorheen heette de digitale patiëntomgeving Gezond.nl in plaats van HuisartsDichtbij. Deze naam - Gezond.nl - werd voor twee producten gebruikt. Ten eerste voor onze digitale patiëntomgeving, waar jij als patiënt van een aangesloten huisartsenpraktijk gebruik van kan maken. Ten tweede gebruikten we de naam Gezond.nl voor onze nieuwe app.

We hebben voor deze twee producten een eigen productnaam gekozen. Op 7 februari 2023 heeft de patiëntomgeving daarom de productnaam HuisartsDichtbij gekregen.

HuisartsDichtbij is nog steeds onderdeel van Gezond.nl. Daarom zie je de naam Gezond.nl nog terug op een aantal plaatsen: bijvoorbeeld in het webadres en bij het inloggen. HuisartsDichtbij en Gezond.nl worden allebei ontwikkeld door Digital Healthcare: het digitale onderdeel van Arts en Zorg Groep.

Hoe log ik in op HuisartsDichtbij?

Op de inlogpagina van HuisartsDichtbij kan je inloggen met DigiD. Je kunt alleen inloggen als jouw huisartsenpraktijk bij ons is aangesloten en als je DigiD hebt.

Kan ik als gevolmachtigde inloggen met DigiD?

Nee, het is niet mogelijk om als gevolmachtigde in te loggen met DigiD op HuisartsDichtbij.

Waarom moet ik inloggen met DigiD?

Door in te loggen met DigiD zijn jouw medische gegevens beschermd en weten we zeker dat jij het bent die inlogt.

Ik kan niet inloggen. Wat nu?

Als je niet kan inloggen met DigiD, kun je een aantal dingen proberen:

Browser

 • Gebruik een andere browser. HuisartsDichtbij werkt het beste met Google Chrome of Safari.
 • Update je browser naar de laatste versie.

Huisartsenpraktijk

 • Controleer of je BSN goed staat geregistreerd bij de praktijk.
 • Controleer of je inschrijving goed is verwerkt door de praktijk.
 • Controleer of je huisartsenpraktijk gebruikmaakt van HuisartsDichtbij.

Lukt het niet om in te loggen met DigiD? Op www.digid.nl vind je meer informatie over DigiD en antwoorden op veelgestelde vragen.

Is HuisartsDichtbij gratis?

Ja, alle diensten van HuisartsDichtbij worden aangeboden door jouw huisartsenpraktijk. Voor het gebruik van HuisartsDichtbij betaal je geen extra bijdrage of eigen risico.

HuisartsDichtbij maakt gebruik van functionele cookies en analytische cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren. Lees meer in ons privacystatement...